Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Το ουσιαστικό κίνητρο για το “ΟΧΙ” ήταν η ανάγκη φυγής προς τα μπρός του καθεστώτος Μεταξά.









Με την ευκαιρία της Ημέρας του ΟΧΙ και επειδή κάθε χρόνο ανεβάζονται άρθρα που από την μια θεοποιούν τον Μεταξά και από την άλλη λένε πως ο Λαός ήταν αυτός που εξανάγκασε τον Μεταξά να πει το ΟΧΙ, σκέφτηκα να αναλύσω αστρολογικά το θέμα και σας επισυνάπτω το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης, αφού προηγούμενα κάνω μια συνοπτική ιστορική αναδρομή για το τι επικρατούσε εκείνη την περίοδο στην Χώρα.

Συνοπτική ιστορική αναδρομή

Η δικτατορία Μεταξά επιβλήθηκε σε μια Χώρα με πολιτειακό προσανατολισμό προς το αγγλο-σαξωνικό κατεστημένο για να αποφευχθεί η διολίσθηση της Χώρας προς τον κομμουνισμό αλλά και για να κρατηθούν οι ισορροπίες με το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο στο οποίο πρόσκειται ο Μεταξάς.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του Μεταξά ήταν να σταματήσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό Χρέος, προσφεύγοντας ταυτόχρονα στο ΔΔΔ. Η απόφαση του ΔΔΔ που   βγήκε μετά δυο χρόνια ήταν καταδικαστική για την Ελλάδα και αυτό σήμαινε πως η διοίκηση Μεταξά θα έπρεπε να εφαρμόσει σκληρή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να εξυπηρετήσει το Χρέος γεγονός που σε συνδυασμό με την δυσφορία του Λαού από το απολυταρχικό καθεστώς αύξανε κατακόρυφα τον κίνδυνο επανάστασης .

Η ούτως ή άλλως μεγάλη ταμειακή στενότητα της Χώρας – εξ αιτίας της έλλειψης επενδύσεων – είχε δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου παρόλο που δαπανήθηκαν 12δις δραχμές την περίοδο 1936 – 1940 για την οχύρωση της Χώρας, το καθεστώς αναγκάστηκε να καταφύγει στον  περίφημο “έρανο για την Αεροπορία” προκειμένου να αγοράσει αεροπλάνα.

Το πρόβλημα της Χώρας, όπως και σήμερα, είναι πως βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για τους διαδρόμους μεταφορών που συνδέουν την Ευρώπη με τον υπόλοιπο  Κόσμο και το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο θέλει τον απόλυτο έλεγχο της. Και αυτό πέρα και ανεξάρτητα από το γεγονός πως η Χώρα διέθετε πρώτες ύλες αναγκαίες για την βιομηχανία που ελέγχει το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο. Να θυμίσω πως μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, οι τελευταίοι έκαναν συστηματικές έρευνες για πετρελαϊκά κοιτάσματα σε διάφορες περιοχές της Χώρας. Και βρήκαν πετρέλαιο ασχετα αν δεν πρόλαβαν να το αξιοποιήσουν

Ο Μεταξάς πίστευε πως το σύμφωνο διατήρησης του status quo στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ιταλία και την Βρετανία, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις του Μουσουλίνι το 1938 πως θέλει ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα και την σχεδόν ταυτόχρονη εγγύηση των συνόρων της Χώρας από τους Βρετανούς και τους Γάλλους, αλλά και σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά καλές του διασυνδέσεις με το Βερολίνο θα του διασφάλιζαν την μακροημέρευση του στην εξουσία.

Τον Μαϊο του 1939 ο Μουσουλίνι υπέγραψε την “χαλύβδινη συμφωνία” με τον Χίτλερ χωρίς όμως να εμπλακεί ακόμα σε πολεμικές επιχειρήσεις και τον Σεπτέμβριο του 1939 έστειλε στον Μεταξά ένα κείμενο πέντε σημείων όπου σε πολύ φιλικό τόνο του πρότεινε ανανέωση του προηγούμενου συμφώνου μη επιθέσεως.  Οι Βρετανοί ξέροντας πως η σύρραξης θα γενικευθεί είπαν στον Μεταξά να μην το υπογράψει γιατί ήθελαν την Ελλάδα ουδέτερη και φίλα προσκείμενη προς αυτούς.

Οι Ελληνο-ιταλικές σχέσεις άρχισαν πάλι να δοκιμάζονται (Απρίλιος 1940) από τις συχνές πτήσεις ιταλικών αεροπλάνων πάνω από την αλβανική μεθόριο και από διαδόσεις για σχέδιο κατάληψης της Κέρκυρας, ενώ δημοσιεύματα των Ιταλικών εφημερίδων ανέφεραν περί επικείμενης βρετανικής επέμβασης στην Ελλάδα. Καθώς η θέση της Γαλλίας στο πολεμικό μέτωπο είναι δυσχερής, ο Μουσολίνι δείχνει να αποφασίζει οριστικά την είσοδό του στον πόλεμο. Στο ημερολόγιο του Μεταξά (Μάιος 1940) διαβάζουμε την ανησυχία του τόσο για τον διεθνή περίγυρο όσο και για την χειροτέρευση της υγείας του σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την χώρα. Ορισμένες διαβουλεύσεις με τους Βαλκάνιους για συνεργασία των στρατιωτικών τους επιτελείων με σκοπό την αποτροπή της φημολογούμενης ιταλικής επιθέσεως, δεν απέδωσαν.  Παρ' ότι τηρεί τα προσχήματα, ο Μεταξάς γνώριζε πως δύσκολα η ελληνική ουδετερότητα θα διαφυλαχθεί. Χωρίς βαλκάνιους συμμάχους και χωρίς να ελπίζει σε βοήθεια από τους Αγγλογάλλους ('' οι Άγγλοι και οι Γάλλοι μας άφησαν αόπλους και σχεδόν ανυπεράσπιστους'', γράφει στις 31 Μαΐου στο ημερολόγιό του), αναμένει πλέον  την ιταλική επίθεση ( ''κατά πάσα πιθανότητα πόλεμος Ιταλίας, ας μας βοηθήσει ο Θεός! Θέσης Ελλάδος δύσκολος'', γράφει στις 20 και 21 Μαΐου 1940.

Η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο κατά των Αγγλογάλλων (10 Ιουνίου) και ταυτόχρονα εξαρτά την στάση της έναντι της Ελλάδος από την ίδια την ελληνική στάση. Στις 11 Ιουνίου 1940 ο Μεταξάς δηλώνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αυστηρά ουδέτερη και δεν θα επιτρέψει στον βρετανικό στόλο να εισέλθει στα ελληνικά λιμάνια. Όμως η Ιταλία είναι αποφασισμένη να καταλάβει την Ελλάδα και η τακτική που ακολουθεί είναι το στήσιμο σκηνικού παραβίασης των συμφωνηθέντων και καταρράκωσης του ηθικού των Ελλήνων. Έτσι τον Ιούνιο του 1940 κατηγορεί την Ελλάδα πως επέτρεψε τον ελλιμενισμό βρετανικών πολεμικών στην Κρήτη για να αναγκαστεί να αποσύρει την κατηγορία στην συνέχεια ως βασιζόμενη σε ψευδή στοιχεία. Στην συνέχεια όμως ο Μουσολίνι θέτει  θέμα Τσαμουριάς – όπως έθεσε και θέμα “Μακεδονιας” - ορμώμενος από τον φόνο ενός Αλβανού κακοποιού που η Ιταλική προπαγάνδα τον παρουσίασε σαν πατριώτη και για να καταλήξουν στον τορπιλισμό της Έλλης από ιταλικό υποβρύχιο τον Αύγουστο του 1940.

Σε αυτό το γενικό κλίμα με την Χώρα να μην περιμένει βοήθεια από πουθενά, με τα βόρεια σύνορα μας πλημμελώς φυλασσόμενα – όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων με την άμεση συνθηκολόγηση της Σερβίας – με ένα ετοιμόρροπο έτσι η αλλιώς καθεστώς και με την υγεία του σε κακά χάλια, η απόφαση για τον Μεταξά  να πει το περίφημο ΟΧΙ ήταν μονόδρομος, παρόλο που αφενός γνώριζε -  καθότι στρατιωτικός    - το τελικό της αποτέλεσμα, αλλά και αφετέρου γνώριζε πως αν αποδεχότανε το τελεσίγραφο των Ιταλών θα ανατρεπότανε αμέσως από το Παλάτι.

Η  κατάσταση στην Χώρα (με βάση τον Χαρτη του 1830)

a.       Η  Χώρα ναι  μεν  βρίσκεται σε δικτατορικό καθεστώς  αλλά  φαίνεται πως πρέπει να υπάρχει ανησυχία και υποβόσκουσα αναταραχή στο Λαό.

b.      Η μάχη με τους Βέλγους δανειστές στο ΔΔΔ (Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο) φαίνεται πως έχει χαθεί και θα πρέπει να επιβληθούν  μέτρα περιστολής δημοσιονομικών    δαπανών και  αύξησης της  φορολογίας προκειμένου να   εξυπηρετηθούν οι δανειστές πιθανά σε καθεστώς μνημονίου. Το ότι τα μέτρα αυτά δεν προχώρησαν οφείλεται στο ότι στο μεταξύ διάστημα οι Γερμανοί είχαν μπεί ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση (κατάληψη Πολωνίας και Σουδικίας στην Τσεχοσλοβακία) και την διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τον τραπεζικό τομέα τον απασχολούσαν θέματα επιβίωσης

c.       Ο συνδυασμός του προβλήματος αυτού με την έλλειψη πόρων για εξοπλισμούς – π.χ. έρανος για την Αεροπορία - δημιουργεί ένα απαισιόδοξο κλίμα και φαίνεται πως διαμορφώνονται τέτοιες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του Λαού που μπορεί  να οδηγήσουν σε εξέγερση του Λαού και σε πολιτειακή αλλαγή.

d.      Φαίνεται επίσης πως στην επίμαχη περίοδο (1938 -1939) πρέπει να υπήρξαν προτάσεις από ξένους κεφαλαιούχους για επενδύσεις - είναι γνωστό πως οι προτάσεις αυτές προερχόντουσαν απο το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημενο - που αφορούσαν εξόρυξη πρώτων  υλών, που η κυβέρνηση φρόντισε να αξιοποίηση προπαγανδιστικά για να καλύψει και το θέμα της απόφασης του ΔΔΔ, αλλά και τις φοβίες του Λαού για τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρει προκειμένου να εξυπηρετηθεί το Χρέος.

e.      Η επίθεση κατά της Χώρας έγινε για αποκατάσταση της “τάξης” των σφαιρών επιρροής, αλλά και για τον έλεγχο των διαδρόμων μεταφορών και δευτερευόντως για αξιοποίηση για λογαριασμό του Άξονα των φυσικών πόρων της Χώρας.

f.        Η Χώρα αναγκάζεται   να τα βάλει με υπέρτερες δυνάμεις που, όχι μόνο  είχαν σαν στόχο να βλάψουν και να εκμεταλλευτούν την Χώρα, αλλά ήθελαν ταυτόχρονα να λύσουν τις διαφορές τους και με άλλες δυνάμεις που αντιπάλευαν για την παγκόσμια κυριαρχία  και τελικά θα αναγκαζότανε να προσαρμοσθεί δια των όπλων στις νέες συνθήκες

 Η κατάσταση του Μεταξά  (με βαση τον χάρτη του 25/4/1871)

a.       Γνωρίζει πως το Παλάτι έχει τον πρώτο και το τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και γνωρίζει επίσης πως η όποια, αντίθετη με την θέση του Παλατιού, κίνηση του θα σήμαινε αυτόματα και την καθαίρεση του

b.      Αισθάνεται πιεσμένος από την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης του ΔΔΔ και γιατί την θεωρεί άδικη αλλά και γιατί φοβάται καθολική λαϊκή  εξέγερση εξ αιτίας των μέτρων που θα ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει.

c.       Πιθανά διαισθάνεται το βιολογικό του τέλος και έχει την ανάγκη να αφήσει μια σπουδαία παρακαταθήκη και δουλεύει στην κατεύθυνση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις – και για λόγους ουσίας αλλά και για να ισορροπήσει την υλοποίηση της απόφασης του ΔΔΔ – πράγμα που φαίνεται να πετυχαίνει.

d.      Ο Μεταξάς μπορεί να ήταν εθνικο-σοσιαλιστής –άρα ανήκε στο ίδιο πολιτικό κλίμα με τον Άξονα -     και η κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς και ουσιαστικά από τον Άξονα ήταν κάτι  που περίμενε  αλλά  και απευχόταν,  ίσως γιατί είχε λάβει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο, αλλά τα αδιέξοδα του τον ανάγκασαν να σηκώσει το γάντι.

e.      Για να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει με το ΟΧΙ στους Ιταλούς, πέρα από την φιλοπατρία του,  μέτρησαν μια σειρά από λόγοι οι ακόλουθοι :
  • ·         Τον απασχολούσε η πιθανότητα άτακτης διάλυσης του καθεστώτος του στην περίπτωση της συνθηκολόγησης και οι συνέπειες γι’ αυτόν, άσχετα αν σε προσωπικό επίπεδο τις “δικαιολογούσε” ως ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου του.
  • ·      Το χρηματο-οικονομικό αδιέξοδο της Χώρας και η πιθανότατα ανατροπής του αν αναγκαζότανε   να  επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα.
  • ·         Δεν θεωρώ πως πίστευε πως θα κερδίσουμε. Παρόλο που ένας από τους λόγους που απέρριψε την συνθηκολόγηση ήταν πως θεώρησε πως οι ομο-ιδεατες του Ιταλοί και Γερμανοί τον προδώσαν, θεωρώ πως πίστευε πως θα εύρισκε ένα τρόπο να διασωθεί πολιτικά χάρις στις διασυνδέσεις του στην Γερμανία.
  • ·         Αν πάλι κερδιζότανε ο πόλεμος θα έπαιρνε όλη την δόξα και το καθεστώς του θα μακροημέρευε

                                               
Συμπεράσματα

Η αστρολογική ανάλυση μας λέει πως τα νήματα τα κινούσε το, φιλο-βρετανικού προσανατολισμού, Παλάτι και ο Μεταξάς γνώριζε πως αν αποδεχότανε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι θα καθαιρείτο. Ο Μεταξάς επίσης γνώριζε πως ο Λαός τον είχε στην μπούκα όχι τόσο εξ αιτίας του καθεστώτος του αυτού καθ’ αυτού αλλά εξ αιτίας την οικονομικής κατάστασης της Χώρας και τις συνέπειες της κατάστασης αυτής στην τσέπη του και φοβότανε πως μια αποδοχή του τελεσιγράφου θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου όσον αφορά στην αντίδραση του Λαού απέναντι στο καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει και τούτο ανεξάρτητα του τι θα έκανε το Παλάτι. Παρόλο επίσης που ο Μεταξάς ήταν παγιδευμένος και  θεώρησε την κίνηση του Άξονα σαν προσωπική προδοσία φαίνεται πως - με την επιλογή της απόρριψης του Ιταλικού τελεσιγράφου-  ήταν αισιόδοξος για την τελική έκβαση, όσον αφορά στο πρόσωπο του και στον ρόλο του,  αν επιβίωνε των προβλημάτων υγείας του. Συγκεκριμένα πίστευε, πως αν έχανε τον πόλεμο, θα είχε τον τρόπο να επιβιώσει πολιτικά χάρις στις διασυνδέσεις του με το Βερολίνο και την γερμανική στρατιωτική ηγεσία. Αν κέρδιζε τον πόλεμο θα ήταν ήρωας και το καθεστώς του μακροημέρευε.

Χωρίς να αμφισβητώ – ουσιαστικά και αστρολογικά – την φιλοπατρία του Μεταξά, η απόφαση του να πει ΟΧΙ στους Ιταλούς ήταν μια πολιτική απόφαση που στόχευε στην επιβίωση του καθεστώτος του με τον ίδιο σε ένα ηγετικό ρόλο, ανεξάρτητα του ποιος κέρδιζε τον Πόλεμο.

ΟΨΕΙΣ ΧΑΡΤΗ 1830
Διελ Πλούτωνας 180 γεν Ουρανός, 120ο γεν Πλούτωνας, 90ο γεν Χείρωνας, 45ο ΒΔ, 45ο Μεσουράνημα.
Διελ Ποσειδώνας 90ο γεν Σελήνη, 135ο Ηλιος, 150ο Ερμής, 180ο Αφροδίτη, 120ο Ποσειδώνας, συζ ΒΔ και συζ Ωροσκοπος
Διελ Ουρανός  90 γεν Ερμής, 60ο Αφροδίτη, 120ο γεν Ποσειδώνας,120ο ΒΔ, 120ο Ωροσκοπος
Διελ Κρονος 90ο γεν Ηλιος, 45ο γεν Σελήνη, 120ο γεν Δίας. 90ο γεν Κρόνος, 90ο γεν Ουρανός
Διελ Δίας 45ο Σελήνη, 90ο γεν Ηλιος, 120ο γεν Δίας, 90ο γεν Κρόνος, 90ο γεν Ουρανός
Διελ Άρης 60ο γεν Άρης, 60ο γεν Κρόνος και 120ο γεν Ηλιος

ΟΨΕΙΣ ΧΑΡΤΗ ΜΕΤΑΞΑ (25/4/1871)
Διελ Πλούτωνας 90ο Ηλιος, 45ο Αρης, 120ο Αφροδίτη
Διελ Ποσειδώνας 60ο Αφροδίτη, 120ο Ερμής, 90ο Δίας
Διελ Ουρανός 45ο Σελήνη, συζ Ερμής, 120ο Αρης, 135ο Κρονος, 60ο Ουρανος, συζ Πλούτωνας
Διελ Κρόνος 120ο γεν Κρόνος, συζ Πλούτωνας και Ηλιος
Διελ Δίας συζ Πλούτωνας και Ηλιος, 45ο γεν Δίας
Διελ Άρης 90ο Κρόνος και 180ο Ποσειδώνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου